Derinlemesine Cilt Bakımı ve Öneriler
Güzellik uzmanı Ferdağ Çetin Akter, tüm cilt tiplerinin rutin olarak ortalama ay’da bir kez derin cilt temizliği yapılması gerekliliğini söylemekte ve bu bakımın 18-20 li yaşlar itibariyle başlanılmasının uygun olacağını belirtmektedir.
Derinlemesine Cilt Bakımı ve Öneriler

Yağlı cilt, akneli ve akneye yatkın ciltlerin daha evvelki yaşlarda cilt bakımına başlamasının daha uygun olacağınıda eklemekte. Akter, “gözeneklerin temizlenmemesinden dolayı siyah noktalar içinde yer eder, nasıl dişlerinizi fırçalarsınız sonrada çay kahve içince eski halini alır gözeneklerde böyledir.
Temizlenmemekle beraber hava kirliliği, beslenme, her şey etki ediyor, gözenekler dışarıdaki kirli havayı içine hapsediyor ve temizlenmemekten dolayı siyah nokta halini alıyor. Siyah noktalardan kurtulmak için ayda bir cilt bakımının yapılmasının ve bütün gözeneklerin temizlenmesi gerekiyor.” demektedir.
Dermatolog Prof. Doktor Betül Parmaksızoğlu, estetiksel görünümün haricinde sağlık açısından da cilt temizliğinin önemine vurgu yapmakta, ilerleyen yaşlarla birlikte ciltte oluşacak kırışıklık ve deformasyon gibi şikayetlerin önlenmesi için cilt temizliğinin ve bakımının önemine değinmektedir.
Hava kirliliği, UV ışınları, makyaj, sigara, cildimizi olumsuz etkileyen en önemli dış etkenlerdir demektedir. Profesyonel içerikli cilt temizleyicilerin kullanılması hijyenik açıdan çok daha uygun görülmekle birlikte, evde hazırlanabilecek ve hijyen şartları korunmuş malzemeler ile de cildimizde derin içerikli temizlik yapmak sağlıklı ve genç cilde sahip olmanın temel kaynağı.
Gün içerisinde uzun saatler makyajlı kalan ciltler, yağlı ve akneli ciltler 20 günde bir uygulayacakları cilt derin temizlik işlemini daha az makyajlı kalan ve kuru cilde yakın olanlar 1 ay süresince 1 kere şeklinde uygulanmalıdır.
Sağlıklı bir cilt için beslenmeye dikkat edilmeli
A Vitamini
Aman dikkat! Eğer vücudunuzda yeterli miktarda A vitamini yoksa vücudunuz fazladan yağ üretmeye başlar, bu da sivilcelenmeye neden olur. Bunu önlemek için havuç, kabak ve kavun gibi A vitamini içeren besinler tüketmeye özen gösterin.
Lif
Lif açısından zengin gıdalar hemen hemen her diyet listesine konulur. Ama sadece zayıflamak için değil vücudunuzdaki toksinleri atmak ve cildinizi güzelleştirmek için de en etkili yollardan biri lifli gıdalar tüketmek. Lifler için bol bol baklagil ve tahıllı gıdalar tüketin.
C Vitamini
C vitamini içeren gıdaların tümü cildinizi temizemeye ve toksinleri atmaya yardım. Marul, brokoli, çilek ve böğürtlenler alışveriş listenize ekleyebileceğiniz lezzetli c vitamini depolarından.
Omega-3
Eğer cildiniz aşırı kuruysa, omega-3 içeren yiyecekler tüketmeye özen gösterin. Omega-3 sadece cildi nemlendirmekle kalmaz, aynı zamanda sizi dinçleştirir de. Somon ve fındık önemli omega 3 depolarından.
Selenyum
Selenyum açısından zengin besinler tüketmek cildin esnekliğini arttırır ve yıpranmasını önle. Esmer pirinç, kinoa, ve beyaz ekmek oldukça fazla oranda selenyum içeren besinler arasında.
Çinko
Çinko bakterilerle savaşmanın ve yıpranmış cildi onarmanın en etkili silahı diyebiliriz. Çok fazla çinko almanın insanı zehirleyebileyeceğini atlamadan, ne kadar önemli olduğunu belirtelim. Kırmızı et, istiridye ve barbunya fasulye çinko içeren gıdalardan.
Magnezyum
Ispanak, badem ve pisi balığı bol bol magnezyum içeren yiyeceklerden. Magnezyum akneleri kontrol atlına alır.
Silisyum
Silisyum cildi esnekleştiren mükemmel bir mineral. Şanslıyız ki tükettiğimiz çoğu besin silisyumu içeriyor; soda, muz, kepekli ekmek hatta inanmayacaksınız ama bira bile.
Su
Son olarak su! Günde 8 bardak içmeyi unutmayın. Su için demek artık klişeleşmiş gelebilir size. Ama su cildinizde akne oluşmasını engeller. Sadece toksinleri atmakla kalmaz vücudunuzun pH değerini de dengeler.
Bir önceki yazımız olan Kuruyan Dudaklar İçin Maske Tarifleri 2020 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.