İlaçla Adet Geciktirmenin Zararları
İlaçla Adet Geciktirmenin Zararları
Ergenlik dönemiyle başlayıp menopoz sürecine dek devam eden rahim kanaması olarak tanımlanabilecek regl, her ne kadar ortak belirtiler ile gözlemlense de, metabolizma ve kronik rahatsızlıklara bağlı olarak farklı süre ve sonuçlar doğurabilir. Bazı kadınlarda çok şiddetli ve kanamalı geçen bu süreç, bazı kadınlarda oldukça düzenli ve orta şiddette ağrılar ile geçmektedir. Çeşitli biyolojik komplikasyonların oluşumuna da neden olan adet dönemi, genellikle 28 günde bir tekrarlamaktadır.
Oldukça sancılı olan regl dönemi, kadınların ruhsal ve fiziksel değişimler yaşamasına neden olmaktadır. Bu süreçte normal yaşantıya kıyasla daha alıngan ve hassas olan hanımlar, çikolata başta olmak üzere birçok besine karşı daha duyarlı olurlar. Her ay tekrar eden regl, rahimde oluşan yumurtalıkların döllenmemesi durumunda vücutta biriken kirli kanın dışarı atılması işlemidir. Bu süreç oldukça sancılı geçmekte ve kadınların sosyal yaşantılarını etkilemektedir.

Regl sürecinde yaşanan ağrı ve aşırı kanama gibi komplikasyonları birçok bitkisel ve takviye ürün ile azaltmak elbette mümkündür. Fakat bazı vakalarda adet sürecinde yaşanan aşırı kanama, kişilerin sosyal ve ruhsal yaşantılarını derinden etkilediği için kanamayı durduracak ilaçlara başvururlar. Bu ilaçlar her ne kadar kısa vadede çözümler sunsa da, uzun vadede biyolojik sorunların ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır. Kanama ya da ağrıyı dindirmek için kullanılan ilaçların yanı sıra adet sürecini geciktirmek için ilaç kullanmak da mümkündür. Peki, ilaçla adet geciktirmenin zararları nedir?
- Adet geciktirici ilaçlar rahmin iç tabakasında çeşitli komplikasyonlara neden olarak kanamanın gecikmesini ve düzensiz olmasını neden olur.
- Sanıldığı gibi gebeliğe olumsuz bir etkisi yoktur. Sadece adet sürecini geciktirmektedir.
- Adet geciktirici ilaç, kullanılması durumunda vücutta biriken kanın dışarı atılmaması nedeniyle şişkinlik yaratabilir.
- Sıklıkla kullanılması durumunda kabızlığa yol açabilir.
- Sürekli kullanılması durumunda metabolizma dengesinde çeşitli değişikliklere ve komplikasyonlara yol açabilir.
- Adet düzeninin bozulmasına ve kanama takviminizin değişmesine yol açabilir.
- 1 yıl içerisinde en fazla 2 veya 3 kez kullanılmalıdır. Fazla kullanılması durumunda regl süreçlerini riske atabilir, rahminizde çeşitli komplikasyonların oluşmasına neden olabilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Anne Adayları Sonbahar Aylarında Sağlık Yönünden Nelere Dikkat Etmeli? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.