Genel

Vajinismus hastalığı nedir? Vajinismus nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Vajinismus hastalığı; kadınlarda cinsel istek olmasına rağmen başta vajina kaslarının gösterdiği anormal refleks nedeniyle ilişkiye girememe durumlarıdır.

Farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan bu durum, kadının ya hiç ilişkiye girememesi ya da ilişki esnasında zorluk çekmesi şeklinde sonuçlanmaktadır.

Vajinismus hastalığı nedenleri nelerdir?

Hastalığın temel nedenleri arasında, en büyük pay sahibi olan psikolojik sebeplerdir. Psikolojik nedenlerin altında farklı birçok etken onunla bilirken,vajinismus hastalığı nedenleri arasında temel olarak psikolojik sorunlar gösterilmektedir.

Diğer yandan kişinin cinselliği tamamen yanlış ve utanç verici bir durum olarak görmesidir. Bunun altındaki en önemli sebep ise, kişinin yetiştirilme tarzıdır. Hastalığın diğer temel nedenlerine baktığımızda ise, şunları söyleyebiliriz.

  • İlk kez yaşamış olduğu cinsellikte büyük acı duyarak, kötü bir deneyim yaşaması
  • Daha öncesinde travmatik bir şekilde taciz ve tecavüz gibi olaylara maruz kalması
  • Doğum yapma korkusu ya da gebelik sürecinde zorlanacağını düşünmesi
  • Daha önceden görmüş olduğu bir jinekolojik muayene de, büyük acı hissetmesi
  • Panik bir kişiliğe sahip olması
  • Çok mükemmeliyetçi bir kişilikte olup eşini beğenmemesi
  • Menopoz döneminde olmak
  • Doğumla birlikte ortaya çıkan genital bölgedeki anormallikler
  • Kullanmış olduğu ilaçların kişide psikolojik ve fiziksel bazı yan etkilerinin olması
  • Gibi birçok neden vajinismus hastalığı nedenleri arasında gösterilmektedir.

Cinsel ilişki dışında herhangi bir şekilde etkisi olmayan bu rahatsızlık, sadece cinsel birleşme esnasında görülmektedir. Genel sağlık bakımından herhangi bir önemi bulunmazken, cinsel sağlık ve psikolojik olarak büyük bir travma durumudur. Ortaya çıkan psikolojik durum evliliği tamamen etkileyebilmekte ve kişiyi ruhsal bunalıma sürüklemektedir.

Vajinismus hastalığı çeşitleri

Birincil vajinismus

Rahatsızlığın en ağır bir şekilde görüldüğü çeşidi olup, tedavi edilmemesi halinde kendiliğinden etkileri ortadan kalkmaz. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.

Birincil evrede sorun, büyük çoğunlukla ilk birleşmede ortaya çıkmaktadır. Yani jinekolojik muayenelerde acı çekmek gibi durumlarda, ortaya çıkmaz. Cinsel ilişkinin olmaması durumunda, rahatsızlığa ilişkin herhangi bir belirtide bulunmamaktadır.

İkincil vajinismus

Hastalığın bu türünde ise, kadın daha önce sorunsuz bir şekilde cinsel ilişki yaşamasına rağmen sonradan farklı nedenlerle ilişkiye girememe durumu söz konusu olmaktadır.

Hastalığın psikolojik olarak en fazla tesir ettiği durumlardan biri, ikincil rahatsızlıktır. Acı verici bir doğum, jinekolojik muayeneler, kişinin menopoz sürecine girmesi ve başta cinsel taciz ve tecavüz gibi travmatik olaylarda yaşaması, bu evrenin sonradan görülme nedenlerinden biridir.

Küresel vajinismus

Tamamen psikolojik olan bu aşamada ise, cinsel ilişkinin akla gelmesi ile birlikte hastanın psikolojik olarak genital bölgesinde ağrı hissetmesi durumudur.

Durumsal vajinismus hastalığın bu bölümde ise normal bir cinsel ilişkiye yaşanıyor olmasına rağmen, görülecek ağrı ilişki dışında farklı bir nedenden dolayı ortaya çıkabilmektedir.

Vajinismus belirtileri

En sık görülen vajinismus belirtileri, şunlardır.

  • Cinsel birliktelik esnasında, nefes alıp vermede büyük sorunların yaşanması ve özellikle sırt ile bacak kaslarının spazmlar şeklinde tepki vermesi
  • İlişkiye başlarken bir anda cinsel istek kaybının yaşanması
  • Herhangi bir jinekolojik muayene de korku nedeniyle aşırı zorlanmaya da muayenenin aynı sebeple yapılamaz durumda olması
  • Cinsel birleşmenin zor da olsa acı çekilerek yapılması
  • Ağır evrelerinde vajina kısmına dokunmanın hatta bakılmanın dahi mümkün olmaması
  • İlişkiye girilse dahi hastanın ilişki bitene kadar büyük bir korku yaşamaya devam etmesi
  • Şeklinde birbirine benzer birçok belirtisi,vajinismus belirtileri arasında gösterilmektedir.
  • İlişkiye henüz başlarken, vajinada yanma hissedilmesi
  • Kadının aşırı derecede gergin ve stresli bir kişiliğe bürünmesi
  • Vajinaya herhangi bir nesnenin sokulamaz seviyede olması
  • İlişki zorla da olsa yaşanmasına rağmen devam eden gerginlik sebebiyle, kadının orgazm olamaması
  • İlişkiye başlarken kadının kendini ve özellikle korku nedeniyle bacaklarını sıkarak ilişkiyi engellemesi

Gibi durumlar, vajinismus belirtileri arasında yer almaktadır. Bu rahatsızlığı yaşayan kadınların, cinsel ilişkiyi sevmedikleri ya da istemedikleri düşünülemez. Bir birleşmeyi istemelerine rağmen, başta altta yatan psikolojik sebepler olmak üzere yukarıda da saymış olduğumuz nedenlere bağlı olarak anlık ortaya çıkan bir sorundur.

Kesinlikle tedavi gerektiren bu rahatsızlık, birçok ilişkinin bitme noktasına gelmesine sebep olabilmektedir.

 

Nasıl Teşhis Konulur?

Yukarıda sayılan belirtilerin tamamı, bir nevi hastalığın teşhisi durumudur. Ancak yine de her şeye rağmen doktor muayenesinden geçmek, teşhis için önemlidir. Jinekolojik bir muayene sonrasında, rahatsızlık tespit edilmektedir.

Muayene esnasında doktor, daha önceden herhangi bir cinsel travma yaşanıp yaşanmadığı, hangi sıklıklarla ilişkiye girildiği ve sorunun ilk defa ne zaman ortaya çıktığı gibi sorular sormaktadır.

Bu bilgiler doğrultusunda jinekolog, hastalığın hem teşhisini daha rahat yapabilmekte ve hem de tedavi yöntemlerini belirlemektedir.

Vajinismus Hastalığı tedavisi

Hastalığın tedavi sürecinde en önemli şey, altta yatan sebeplerin tespit edilmesi gelmektedir. Fiziksel nedenlere bağlı olarak görülen rahatsızlıklarda, çikolata kisti ve mantar gibi durumlar daha çok öne çıkmaktadır. Böyle bir durumda, ilaçlı tedavi ilk uygulanacak yöntemdir.

Rahatsızlığın türüne göre, cerrahi tedavi yöntemleri de uygulanmaktadır. Özellikle anatomik sebeplerle görülmesi halinde, cerrahi müdahale söz konusu olabilir. Psikolojik nedenlerin ağırlıklı olması durumunda, psikolojik tedavi yöntemleri tercih edilir.

Hastalığın psikolojik sebeplerle ortaya çıkması halinde uygulanacak terapi türleri şu şekilde olmaktadır.

Cinsel terapi: Bu yöntemde duygusal etkenlere bağlı sebepler tam olarak tanımlanarak, bunun üzerine kurgulanan bir terapi yöntemi uygulanır.

Bilişsel terapi:İlk ilişki için duyulan korkuların önlenmesi ve bu sürecin nasıl olduğu konusunda bilgi verilir. Ayrıca ilk ilişkide yaşanan acının, her zaman yaşanacak olmasının söz konusu olmadığı üzerinde durulur.

Davranışsal terapi:Egzersiz ve bazı tekniklerin uygulandığı yöntemdir. İlişki sırasında rahatlama odaklı bir terapidir. Ayrıca vajinaya parmakla egzersizlerin yapılarak, genişletilip alıştırılması söz konusu olabilmektedir.

Hipnoz tedavisi

Hastanın bilinçaltında bulunan sebeplerin tedavi edilmesine yönelik, birtakım çalışmalar yapılır. Ancak rahatsızlık için kesin olarak belirlenen bir sebep olmaması durumunda da, bu tedavi yöntemine başvurulmaktadır. Hastanın özgüveninin artırılması sağlanır.

Kegel egzersizi

Pelvik taban kaslarının, ardı ardına sıkılıp gevşetilmesiyle yapılır. Bunun dışında aynı şekilde rektum ve vajinanın sıkılıp bırakılması şeklinde de uygulanmalıdır. Burada kasların rahatlanması hedeflenerek, rahatsızlığın temel nedenlerinden biri olan kas spazmları için alıştırılma yapılmaktadır.

Bu egzersizlerin belirli bir süre yapılmasıyla birlikte psikolojik tedavi yöntemlerinin de uygulanması sayesinde, vajinismus hastalığı tedavisi önemli ölçüde olumlu sonuçlanmaktadır.

Vajinismus rahatsızlıklarında, hangi doktora gidilmesi gerekir?

Vajinismus hastalığı için herhangi bir hastaneye giderek, sizi yönlendirmelerini sağlayabilirsiniz. Ancak asıl muayene ve tedavi, bir jinekolog uzman tarafından yapılmaktadır. Jinekolog tedavisi sonrasında, tedavi sürecine psikologlar ve fizyoterapist uzmanları dahil edilebilmektedir.

Temel tedavi yöntemlerine bakıldığında, hastalığın tedavisi için bir ekip çalışmasının gerektiği oldukça açıktır.

Vajinismus problemi yaşayan kadınlara tavsiyeler

Her şeyden önce evliliklerde, cinsel ilişki yaşamanın asla utanılacak bir şey olmadığına kendinizi alıştırın. Eşinizle sağlam bir iletişim kurarak, ona korkularınızla birlikte neler hissettiğinizi anlatarak anlayışlı davrandığı için teşekkür ederek kendinizi ve onu rahatlatın.

Tedavi sürecinde, üzerinize düşenleri mutlaka yapın. Kalıcı bir sorun olmayıp sizin de yardımınızla uygulanacak uygun tedavi yöntemleriyle, bu sorunun üstesinden gelebileceğinizi unutmayın.

Daha önceki ilişkinizde ağrı hissetmeniz, sürekli aynı durumu yaşayacağınız anlamına gelmez. Bunu kesinlikle bilinçaltınıza yerleştirerek, ilişkiye kendinizi hazırlayın.

 

Bir önceki yazımız olan Yılbaşı Makyajı Tüyoları başlıklı makalemizde Yılbaşı Makyaj Tüyo, Yılbaşı Makyajı ve Yılbaşı Makyajı Tüyoları hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu